Hazırlık yok, her hangi bir plan yok, gideceğiz ve keşfedeceğiz.
Sırt çantası yine son dakikada hazır.
Neler görmeyi hedefliyoruz bakalım. Rota da nereler var ?
Ulun Danu Tapınağı
Handare Kapısı
Lempuyang Tapınağı
Borabudur Tapınakları
Prambanan Tapınakları
Jomblang Mağarası
Bromo Yanardağı
Ijen Yanardağı
Nusa Penida Adası

Sayfası bitmiş pasaportumun yerine yenisine daha yeni başvuru yaptım. Belki de gecikme olacak gidemeyeceğim derken 3 günde yepyeni pasaportum elimde ve artık Bali uçuşu için hazırım.

İstanbul Havaalanı daha yeni açıldı . Bende ilk defa Endonezya’ ya uçarken ayak bastım. Ulaşım o kadar da sıkıntılı olmadı. Bali için bir adım daha attım.

Evet .. Uçuş için hazırız. Yeni ülke yeni rota ..
Singapur aktarmalı uçuştan sonra Bali hava alanındayım. İlk durağım Bali Adası’ nın en önemli bölgelerinden olan Ubud Bölgesi olacak. Haritaya bakarak oluşturduğum rotada adım adım ve gün gün ilerleyeceğim. Toplu ulaşım yok, taksiler pahalı. Grab isimli bir taksi uygulaması var ama benim planım daha da farklı. Bir motosiklet kiralıyorum çok çok ucuza sadece iki günlük ve gezilerimi bununla tamamlayacağım.

Bali Adası’ nda gezilecek görülecek yerler konusunda alternatif bir hayli fazla. Ben kafamda bir türlü oluşturamamıştım Bali Adası’ nı ama şimdi güzellikleri karşısında adeta büyüleniyorum. Üstteki fotoğrafta Ulun Danu Tapınağı var. Gölün kenarında bulunan Ulun Danu Tapınağı Bali’ nin simgelerinden.

Hazır altımda motosiklet var her yere ulaşmak çok pratik oluyor benim için. Burası Handare Gate olarak bilinen Hindu kapılarından bir tanesi, görselliği gerçekten ilgi çekici. Fotoğraf çektirmek için ise bir hayli fazla sıra bekliyorsunuz burada ama fazlasıyla değiyor bence. Kapının arkasından giden yolda ne var derseniz. Golf sahası ve bir otel mevcut. Burada fotoğraf çekilmek için ise elbette ödeme yapıp bilet alıyorsunuz.

Handare Kapısından sonra böyle dev yarasaların olduğu bir yer var. Ben hayatımda ilk defa görüyorum. çok ta etkilendim açıkçası. Bunlar Flyin Fox Yarasalarıymış. Uçan Tilki diyorlar. Meyve ile beslenen bu yarasalar son derece zararsızlar.

Bali denildiğinde pirinç terasları olmazsa olmazlardan. Huzurun içinizi kapladığı ve dev salıncaklarda sallandığınız bu bölgede birbirinden farklı aktiviteler var.

Belki de Bali’ de müthiş bir fotoğraf hilesi olarak ayna yardımı ile yapılan ancak bana göre müthiş bir buluş dediğim Lempuyang Tapınağı fotoğrafları.
Arka planda ise bir yanardağ manzarası ile olmazsa olmazlardan.
Bir sabah Air Asia uçuşu ile Yogyakarta Bölgesine uçuyorum. Bali Adasına şimdilik veda. Kiraladığım motosikleti teslim ettim. İlk durak ise Yogyakarta bölgesinde Malioboro Caddesi. Lüks bir hosteldeyim. Yarın sabah ise gün doğumu ile birlikte Dünyanın en büyük açık hava Budist tapınağı olan Borabudur Tapınağında olacağım.

Borabudur Tapınakları dünyanın en büyük tek parça halinde bulunan açık hava Budist Tapınağı. Bu kadar iyi korunabilmesinin sebebi ise bir zamanlar meydana gelen volkanik patlama sonucu yanardağ küllerinin tapınağı komple kapatması.

Borabudur Tapınağı Endonezya’ da mutlaka görülmesi gereken yerlerde ilk sırada. Gün doğumu ayrıca tavsiye edilir.

Tapınak mimarisi ise daha önce hiç bir yerde görmediğim türden.

Aynı günün öğle saatlerinde bir diğer tapınak olan Prambanan Tapınakları var sırada. Borabudur ve Prambanan Tapınakları Yogyakarta şehrinin farklı iki yakasında bulunuyor. Ama her ikisi de olmazsa olmazlardan.

Prambanan Tapınağı’ da Endeonezya’ nın en büyük Hindu Tapınağı. İlginç olan şu ki, çoğunluğunu müslümanların oluşturduğu bölgede böylesine büyük ve önemli Budist ve Hindu Tapınakları barındırıyor Yogyakarta.

Tüm gün tapınak gezisi sonrası bir sonraki gün için Jomblang Mağarası inişi var sırada. Adrenalin diyorsanız eğer işte tam anlamı ile 60 metre derinliğe inip mağara yürüyüşü yapmak ta var.

Jomblang Mağarası içinde çekildiğim fotoğraflarımı çok seviyorum. Tüm zamanlarımın en güzelleri arasında yer alacak hep kesinlikle.

Mağaraya belirli saatlerde inen ışık hüzmeleri altında kasklı kasksız artık ne kadar şanslı iseniz her fotoğraf karesi birbirinden değerli. Hem anı yaşayıp bir saniyesini de kaçırmadım bu arada.

Yogyakarta’ dan 8 saatlik tren mesafesinde Doğu Java’ da bir yanardağ Bromo Yanardağı. Halen aktif olan volkanın panoramik görüntüsü muhteşem ötesi. Yani nasıl ifade edebilirim ki. Her karesi muhteşem. Gün doğumu tam bir şölen. Bir çok gün doğumu gördüm dünyanın farklı noktalarında ama burası listemde ilk üçe kesinlikle girer. Gün doğumundan sonra ise kratere 4*4 jeeplerle gidiliyor. Sonrasında krater ağzına ayrıca bir yürüyüş var.


Sabah saatleri inanılmaz soğuk. Ama bu güzelliğe fazlasıyla değiyor.

Birazdan Bromo Yanardağı kratere yolculuk var. İlk defa aktif bir yanardağın tam yanına kadar geleceğim.

Kraterin bu noktasında olmak tehlikeli mi sorusu var sa hemen söyleyeyim evet oldukça tehlikeli. Bir aksilik oldu başınız döndü diyelim ya da biri çarptı ya da ayağınız kaydı ve düştünüz, maalesefe sizi kraterin içine düşmekten koruyacak hiç bir önlem yok.

Aradan bir gün daha geçiyor bu defa Ijen Yanardağı çıkışı için hazırız. Maskeler takılıyor. Sülfür gazına karşı bir nebze korunacağız. Yanımda hostelden tanıştığım iki Belçika’ lı var. Yol arkadaşları her zaman seyahati güzel kılar.

Burası Ijen Yanardağı. O dumanlar da sülfürün dumanı. Tam yanına kadar inebiliyorsunuz. Aşağıda uzun süre kalmak zor iş. Sonra gün doğumu için bu noktadayız. Manzara muhteşem, deneyim ise hiç bir şey ile ölçülemez.

Son bir foto daha paylaşayım dedim Ijen Yanardağından. Malum 2 saatlik bir yürüyüşle ulaştık buraya ve daha bunun zorlu bir geri dönüşü var.
Dolu dolu Bali Ve Java Adaları seyahatinden sonra feribot ile yeniden Bali Adası’ na geri geliyorum. Bali Adası’ nda artık dinlenme ve deniz, kum, güneş zamanı benim için. Bu defa Kuta bölgesinde konaklıyorum. Bence hareketlilik ve alışveriş açısından son derece ideal bir bölge. Surf yapmak için gelen Avrupa, Amerika ve Avustralyalı’ ların ilk durağı. Bir zamanlar hippi akımı ile bir rota yapan sırt çantalıların da uğrak noktası.

Bali Adası çevresinde Nusa Penida Adası bu görseli ile çok çok ünlü ve mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Yine 3 saatlik mesafede ise Gılı Adaları var ve en az 2 günlük konaklama ile gidilmesini tavsiye ederim.
Bali’ ye hangi mevsimde gelinir diye sorulduğunda ise cevabım Temmuz – Kasım arası. Tropikal bir bölgede bulunan Endonezya’ da bu mevsimler kuru ve yağışsız mevsim olarak biliniyor.
Muhteşem bir yazı ve gezi olmuş tebrik ederim fotoğraflar,bilgiler harika.
Her zamanki gibi çok güzel keşif yapmışsın, uzun zamandır gitmek istediğim bir rotayı resimlerin ve hikayelerinle çok güzel yansıtmşsın.
Yıllar önce sayfanı keşfettiğimde senden habersizdim ve gittiğin her rotanın notlarını yazmıştım not defterime, ben de o bölgelere gittiğimde yardımcı olur o notlar diye.
İyi ki yolumuz 2017 yılında Ürdün yollarında kesişti, ve en iyi arkadaşlarımdan bir oldun, hayat görüşünle, sabrınla hayatıma kattıkların için çok teşekkür ederim arkadaşım.
Sabırsızlıkla tamamlanmayı bekleyen kitabını bekliyorum….